Wednesday, April 17, 2013

Nevarnosti svežih sokov

ALL MATERIAL IN THIS POST COPYRIGHTED BY Ljekovito Bilje i Ljekovite Trave | Zdrava Ishrana. Visit their website here, and like them on Facebook here.

Opasnosti od svježih sokova


Sokovi
Liječenje biljem: Svježi sokovi od voća i povrća
Mnogi ljudi misle da su svježi sokovi dobri u svim količinama i bezopasni. Međutim, to nije tako. Isti sok može pomoći jednoj osobi, a naštetiti drugoj. Svježi sokovi su loš izbor kod nekih bolesti. Dakle, ako imate peptički ulkus, gastritis ili pankreatitis ne smijete piti sok od limuna, naranče, jabuke, ribizla ili brusnice. Oni sadrže mnoge organske spojeve, koji povećavaju kiselost želuca, što može izazvati žgaravicu i bol.  Konzumaciju soka od grožđa treba ograničiti ako imate dijabetes. Ona sadrži previše glukoze i kalorija. Također, nije poželjno piti previše soka od grožđa, ako imate sindrom iritabilnog kolona. Zapamtite, mnogi svježi sokovi imaju laksativna svojstva. Dakle, ako patite od proljeva, trebali biste ih razrijediti s vodom i piti malo po malo. Kako bi dobili potrebne vitamine, ne morate piti litre soka na dan. Takvi eksperimenti mogu samo oštetiti organizam. Razumna količina je od nekoliko žlica do 3 čaše dnevno, ovisno o vrsti soka. Postoji mišljenje da sok ne može biti pripremljen uz pomoć električnih sokovnika, jer se vitamini uništavaju u kontaktu s metalom. To je djelomično točno. Ako pripremite sok koristeći bakinu metodu, uz pomoć ribeža i gaze, gubitak vitamina je još uvijek neizbježan.  Svježi sokovi od voća i povrća se nadopunjuju na odličan način. Voćni sokovi su bogatiji šećerima i vitaminima, a sokovi od povrća mineralnim solima. Bolje je piti sokove 30 do 40 minuta prije obroka ili tijekom pauze između obroka. Ako pijete sokove od slatkog voća poslije ručka, može povećati fermentaciju u crijevima i trbuhu, te izazvati nadutost. Morate piti svježe sokove odmah nakon što ih pripremiti. Čak i kratkoročno držanje u frižideru smanjuje ljekovite vrijednost soka, iako njegov okus može ostati isti.

MRKVA

Svježi sok od mrkve je kralj sokova od povrća. On sadrži mnogo beta-karotena, vitamina B, kalija, kalcija, kobalta i drugih mineralnih tvari. Sve to čini sok od mrkve posebno zdravim za djecu, za osobe sa slabim imunitetom i problematičnom kožom. Beta-karoten je vrlo dobar za vid. Međutim, morate jesti masniju hranu odmah nakon što popijete sok od mrkve, jer se na taj način bolje asimilira. Salata, začinjena biljnim uljem je najbolja varijanta.  Nemojte piti previše soka od mrkve. Višak beta karotena preopterećuje jetru, a koža može dobiti žućkast ton. Nemojte piti više od 0,5 litre soka od mrkve dnevno. Svježi sok od mrkve izbjegavajte ako imate peptički ulkus i proljev.
REPA

Sok od repe sadrži mnogo šećera, vitamina С, В1 i В2. Također sadrži mnogo kalija, željeza, mangana. Visoke razine magnezija pridonose normalizaciji živčanog sustava, kod naprezanja, preopterećenja i nesanice. Ovaj sok također poboljšava pokretljivost crijeva, što je razlog zašto je dobar lijek za zatvor.  No, svježi sok od repe također sadrži štetne spojeve, koji se uništavaju u kontaktu sa zrakom. Dakle, prije pijenja trebate ga držati u hladnjaku 2-3 sata. Nažalost, neki ljudi ne mogu piti sok repe. Ponekad uzrokuje mučninu, povraćanje, vrtoglavicu, žgaravicu i opću slabost.  Morate se naviknuti na koncentrirani sok od repe, malo po malo, počevši od jedne žlice dnevno. Prije pijenja, razrijedite ga sa prokuhanom vodom. Možete ga miješati sa sokovima od mrkve, kupusa, jabuke, šljive ili bundeve. Ako imate bubrežne bolesti, peptički ulkus ili bolest dvanaesnika, sok od repe se ne preporučuje.
RAJČICA

Sok od rajčice stimulira probavu i smanjuje rizik od raka. Vrlo je koristan za trudnice i dojilje. Sadrži malo kalorija i to je razlog zašto ga ljudi sa viškom kilograma mogu piti. Svježi sok sadrži fitoncide, suzbija fermentaciju i truljenje u crijevima.  Pijte sok od rajčice 20-30 minuta prije obroka, jer povećava sposobnost želuca i crijeva za probavu hrane. Dodavanje soli smanjuje ljekovita svojstva soka. Umjesto soli možete dodati češnjak, peršin ili komorač. Sok od rajčice se ne preporuča kod gastritisa, peptičkog ulkusa, pankreatitisa i kolecistitisa.
KUPUS

Sok od kupusa sadrži lako probavljive ugljikohidrate, vitamin С, folnu kiselinu i aminokiseline. Također sadrži kalij, natrij, kalcij, magnezij i željezo. Topao se koristi kao lijek protiv peptičkog ulkusa i bolesti dvanaesnika. Preporuča se koristiti topao sok od svježeg kupusa za grgljanje. Osim toga, sok od kupusa otežava pretvorbu ugljikohidrata u masti, a to je razlog zašto je koristan pretilim osobama. Možete ga piti 30 minuta prije obroka i između obroka nekoliko puta dnevno. Bez obzira na činjenicu da sok od kupusa ima ljekoviti učinak na želučanu sluznicu, nepoželjno ga je piti ako imate gastritis i peptički ulkus.
BUNDEVA

Sok od bundeve sadrži saharozu, zdrave pektine, kalij, magnezij i željezo. Također sadrži i vitamine С, В1, B2, В6, Е i beta karoten. Sok od bundeve poboljšava probavu. Preporučuje se za osobe s kardiovaskularnim bolestima.  Sok od bundeve je posebno dobar za bubrege i bolesti jetre. Pijte pola čaše jednom dnevno. Ako imate problema s nesanicom preporučuje se popiti čašu soka od bundeve s medom prije odlaska u krevet.
JABUKA

Jabuka sadrži mnogo vitamina C, kalija, kalcija, željeza i cinka. Dobra je kod ateroskleroze, bolesti jetre, mokraćnog mjehura, bubrežnih bolesti. Pektin iz kašastog soka od jabuke normalizira rad crijeva. Visoki šećer i organski spojevi pridonose brzoj obnovi energije nakon fizičkog opterećenja.  Možete piti sok od jabuke, bez opasnosti za zdravlje u prilično velikim količinama, do 1 litre na dan. Svježi sok od jabuka se ne preporuča kod gastritisa, peptičkog ulkusa i pankreatisisa.
GROŽĐE

Sok od grožđa sadrži značajne količine šećera i kalij. Preporučuje se kod živčane iscrpljenosti i kolapsa. Sok od tamnog grožđa smanjuje rizik od srčanih bolesti. Njegovo redovito pijenje smanjuje razinu kolesterola i arterijskog tlaka.  Sok od grožđa ima i antibakterijska svojstva, diuretik je i laksativ. Pijte pola čaše prirodnog soka od grožđa 3 puta dnevno tijekom 3 tjedna za ljekovite svrhe. Prije pijenja, sok razrijedite s vodom u omjeru 1:1.  Sok od grožđa, se ne preporučuje kod gastritisa, peptičkog ulkusa, dijabetesa, gojaznosti i kroničnih upalnih procesa u plućima.
CITRUSI

Svježi citrusni sokovi su bogati vitaminima C, kalijem i folnom kiselinom. Oni povećavaju vitalnost, uklanjaju umor i jačaju krvne žile. Ti sokovi su korisni kod ateroskleroze i hipertenzije.  Međutim, ako patite od peptičkog ulkusa, kroničnog gastritisa ili pankreatitisa, onda se sokovi od citrusa se ne preporučuju za vas. Osim toga, nemojte zaboraviti da sok od grožđa može biti u interakciji s lijekovima.
ŠIPAK

Sok od šipka pobuđuje apetit, regulira aktivnost želuca i povećava hemoglobin. Diuretik je, dobar za borbu protiv upala i antiseptik. Obično se preporučuje piti ga u kombinaciji sa sokom od mrkve i repe.  Sok od šipka treba razrijediti s vodom. On sadrži mnoge kiseline, koje iritiraju sluznicu želuca i uništavaju caklinu. Svježi sok od šipka treba izbjegavati kod gastritisa, peptičkog ulkusa i pankreatitisa.

No comments:

Post a Comment