ALL MATERIAL IN THIS POST COPYRIGHTED BY Ljekovito Bilje i Ljekovite Trave | Zdrava Ishrana. Visit their website here, and like them on Facebook here.
Opasnosti od svježih sokova
Liječenje biljem: Svježi sokovi od voća i povrća |
Mnogi
ljudi misle da su svježi sokovi dobri u svim količinama i bezopasni.
Međutim, to nije tako. Isti sok može pomoći jednoj osobi, a naštetiti
drugoj. Svježi sokovi su loš izbor kod nekih bolesti. Dakle, ako imate peptički
ulkus, gastritis ili pankreatitis ne smijete piti sok od limuna,
naranče, jabuke, ribizla ili brusnice. Oni sadrže mnoge organske
spojeve, koji povećavaju kiselost želuca, što može izazvati žgaravicu i
bol. Konzumaciju
soka od grožđa treba ograničiti ako imate dijabetes. Ona sadrži previše
glukoze i kalorija. Također, nije poželjno piti previše soka od grožđa,
ako imate sindrom iritabilnog kolona. Zapamtite,
mnogi svježi sokovi imaju laksativna svojstva. Dakle, ako patite od
proljeva, trebali biste ih razrijediti s vodom i piti malo po malo. Kako
bi dobili potrebne vitamine, ne morate piti litre soka na dan. Takvi
eksperimenti mogu samo oštetiti organizam. Razumna količina je od
nekoliko žlica do 3 čaše dnevno, ovisno o vrsti soka. Postoji
mišljenje da sok ne može biti pripremljen uz pomoć električnih
sokovnika, jer se vitamini uništavaju u kontaktu s metalom. To je
djelomično točno. Ako pripremite sok koristeći bakinu metodu, uz pomoć
ribeža i gaze, gubitak vitamina je još uvijek neizbježan. Svježi
sokovi od voća i povrća se nadopunjuju na odličan način. Voćni sokovi
su bogatiji šećerima i vitaminima, a sokovi od povrća mineralnim
solima. Bolje
je piti sokove 30 do 40 minuta prije obroka ili tijekom pauze između
obroka. Ako pijete sokove od slatkog voća poslije ručka, može povećati
fermentaciju u crijevima i trbuhu, te izazvati nadutost. Morate
piti svježe sokove odmah nakon što ih pripremiti. Čak i kratkoročno
držanje u frižideru smanjuje ljekovite vrijednost soka, iako njegov okus
može ostati isti.
MRKVA
Svježi
sok od mrkve je kralj sokova od povrća. On sadrži mnogo beta-karotena,
vitamina B, kalija, kalcija, kobalta i drugih mineralnih tvari. Sve to
čini sok od mrkve posebno zdravim za djecu, za osobe sa slabim
imunitetom i problematičnom kožom. Beta-karoten je vrlo dobar za vid.
Međutim, morate jesti masniju hranu odmah nakon što popijete sok od
mrkve, jer se na taj način bolje asimilira. Salata, začinjena biljnim
uljem je najbolja varijanta. Nemojte piti previše soka od mrkve. Višak
beta karotena preopterećuje jetru, a koža može dobiti žućkast ton.
Nemojte piti više od 0,5 litre soka od mrkve dnevno. Svježi sok od mrkve
izbjegavajte ako imate peptički ulkus i proljev.
Sok
od repe sadrži mnogo šećera, vitamina С, В1 i В2. Također sadrži mnogo
kalija, željeza, mangana. Visoke razine magnezija pridonose
normalizaciji živčanog sustava, kod naprezanja, preopterećenja i
nesanice. Ovaj sok također poboljšava pokretljivost crijeva, što je
razlog zašto je dobar lijek za zatvor. No, svježi sok od repe također
sadrži štetne spojeve, koji se uništavaju u kontaktu sa zrakom. Dakle,
prije pijenja trebate ga držati u hladnjaku 2-3 sata. Nažalost, neki
ljudi ne mogu piti sok repe. Ponekad uzrokuje mučninu, povraćanje,
vrtoglavicu, žgaravicu i opću slabost. Morate se naviknuti na
koncentrirani sok od repe, malo po malo, počevši od jedne žlice dnevno.
Prije pijenja, razrijedite ga sa prokuhanom vodom. Možete ga miješati sa
sokovima od mrkve, kupusa, jabuke, šljive ili bundeve. Ako imate
bubrežne bolesti, peptički ulkus ili bolest dvanaesnika, sok od repe se
ne preporučuje.
Sok
od rajčice stimulira probavu i smanjuje rizik od raka. Vrlo je koristan
za trudnice i dojilje. Sadrži malo kalorija i to je razlog zašto ga
ljudi sa viškom kilograma mogu piti. Svježi sok sadrži fitoncide,
suzbija fermentaciju i truljenje u crijevima. Pijte sok od rajčice
20-30 minuta prije obroka, jer povećava sposobnost želuca i crijeva za
probavu hrane. Dodavanje soli smanjuje ljekovita svojstva soka. Umjesto
soli možete dodati češnjak, peršin ili komorač. Sok od rajčice se ne
preporuča kod gastritisa, peptičkog ulkusa, pankreatitisa i
kolecistitisa.
Sok
od kupusa sadrži lako probavljive ugljikohidrate, vitamin С, folnu
kiselinu i aminokiseline. Također sadrži kalij, natrij, kalcij, magnezij
i željezo. Topao se koristi kao lijek protiv peptičkog ulkusa i bolesti
dvanaesnika. Preporuča se koristiti topao sok od svježeg kupusa za
grgljanje. Osim toga, sok od kupusa otežava pretvorbu ugljikohidrata u
masti, a to je razlog zašto je koristan pretilim osobama. Možete ga piti
30 minuta prije obroka i između obroka nekoliko puta dnevno. Bez obzira
na činjenicu da sok od kupusa ima ljekoviti učinak na želučanu
sluznicu, nepoželjno ga je piti ako imate gastritis i peptički ulkus.
Sok
od bundeve sadrži saharozu, zdrave pektine, kalij, magnezij i željezo.
Također sadrži i vitamine С, В1, B2, В6, Е i beta karoten. Sok od
bundeve poboljšava probavu. Preporučuje se za osobe s kardiovaskularnim
bolestima. Sok od bundeve je posebno dobar za bubrege i bolesti jetre.
Pijte pola čaše jednom dnevno. Ako imate problema s nesanicom
preporučuje se popiti čašu soka od bundeve s medom prije odlaska u
krevet.
Jabuka
sadrži mnogo vitamina C, kalija, kalcija, željeza i cinka. Dobra je kod
ateroskleroze, bolesti jetre, mokraćnog mjehura, bubrežnih bolesti.
Pektin iz kašastog soka od jabuke normalizira rad crijeva. Visoki šećer i
organski spojevi pridonose brzoj obnovi energije nakon fizičkog
opterećenja. Možete piti sok od jabuke, bez opasnosti za zdravlje u
prilično velikim količinama, do 1 litre na dan. Svježi sok od jabuka se
ne preporuča kod gastritisa, peptičkog ulkusa i pankreatisisa.
Sok
od grožđa sadrži značajne količine šećera i kalij. Preporučuje se kod
živčane iscrpljenosti i kolapsa. Sok od tamnog grožđa smanjuje rizik od
srčanih bolesti. Njegovo redovito pijenje smanjuje razinu kolesterola i
arterijskog tlaka. Sok od grožđa ima i antibakterijska svojstva,
diuretik je i laksativ. Pijte pola čaše prirodnog soka od grožđa 3 puta
dnevno tijekom 3 tjedna za ljekovite svrhe. Prije pijenja, sok
razrijedite s vodom u omjeru 1:1. Sok od grožđa, se ne preporučuje kod
gastritisa, peptičkog ulkusa, dijabetesa, gojaznosti i kroničnih upalnih
procesa u plućima.
Svježi
citrusni sokovi su bogati vitaminima C, kalijem i folnom kiselinom. Oni
povećavaju vitalnost, uklanjaju umor i jačaju krvne žile. Ti sokovi su
korisni kod ateroskleroze i hipertenzije. Međutim, ako patite od
peptičkog ulkusa, kroničnog gastritisa ili pankreatitisa, onda se sokovi
od citrusa se ne preporučuju za vas. Osim toga, nemojte zaboraviti da
sok od grožđa može biti u interakciji s lijekovima.
Sok
od šipka pobuđuje apetit, regulira aktivnost želuca i povećava
hemoglobin. Diuretik je, dobar za borbu protiv upala i antiseptik.
Obično se preporučuje piti ga u kombinaciji sa sokom od mrkve i
repe. Sok od šipka treba razrijediti s vodom. On sadrži mnoge kiseline,
koje iritiraju sluznicu želuca i uništavaju caklinu. Svježi sok od
šipka treba izbjegavati kod gastritisa, peptičkog ulkusa i
pankreatitisa.
No comments:
Post a Comment